Från utsidan märks ingen förändring av på den gamla tegelbyggnaden, men på insidan är det fullt stök. Utbildningsföretaget Lernia har i samarbete med Saluhallens ägare dragit i gång en kockskola i en inglasad avdelning mitt mellan delikatessbodar och serveringar.
– Vi såg att behovet och efterfrågan på att bli kock fanns. Vi vill göra Uppsala till ett ”Mat-Mecka”.Tanken är att besökare ska kunna titta på tillagningen, säger Martin Andersson, koncernkökschef på Svenssons krogar som driver Saluhallen.
Ett 30-tal elever i olika åldrar går utbildningen, och en del av undervisningen hålls inne i Saluhallen. De senaste åren har annars märkts av en allt minskande verksamhet i den hundraåriga hallen, där nära hälften av lokalens utrymmen haft permanent neddragna galler.
– Ja det är klart att det märkts att det blivit mindre och mindre verksamhet här, men det finns kvar duktiga aktörer och nu är målet att den ska leva igen. Tärningen är kastad, säger Martin Andersson.