Ekonomisk ojämställdhet uppmärksammas på mansdagen. Foto: SVT

Sämre för kvinnor att separera

Publicerad

Svenska män har bättre ekonomiska förutsättningar än kvinnor efter en separation eller skilsmässa. Det uppmärksammar en ny undersökning som Länsförsäkring släpper idag, på den internationella mansdagen.

Idag är det den internationella mansdagen som enligt Wikipedia avser att ”fokusera på pojkars och mäns hälsa, uppmärksamma mäns bidrag till samhället, förbättrade relationer...” Länsförsäkringar uppmärksammar därför en studie som de gjort angående ekonomiska villkor bland svenska par.

– Vi kar sett att kvinnor inte har samma ekonomiska makt som männen. Ofta har de jobbat mer hemma och på så sätt förlorat väldigt mycket pengar, säger Lena Bivner presschef på Länsförsäkringar.

Stannar i dåliga relationer

Studien vittnar även om att 76 procent av de som deltog i studien från Uppsala län tror att ekonomi skulle kunna vara en bidragande faktor till att stanna i en dålig relation som man egentligen skulle vilja lämna.

– Det är verkligen anmärkningsvärt. Det är viktigt att båda parter i en relation känner sig trygga, menar Bivner.

Män lägger ned mer pengar på nöjen

Hon betonar även att undersökningen visar att män lägger ned merparten av sina pengar på till exempel elektronik, nöjen och saker som har ett andrahandsvärde, medan kvinnor ofta står för mat och förbrukningsvaror i hemmet.

Så vad kan vi göra åt detta?

– Gå till en jurist eller till din bank och be om hjälp, och framförallt är det viktigt att prata om det sinsemellan, säger Bivner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.