Foto: SVT

Tonåringar döms för brutal gruppvåldtäkt

Publicerad

Uppsala tingsrätt meddelade under fredagen domen gällande de fem som stått åtalade för gruppvåldtäkt på barn. Samtliga döms till sluten ungdomsvård.

I slutet på oktober våldtog fem tonåriga killar en pojke i lägre tonåren i Uppsala. Samtliga dömdes under fredagen vid Uppsala tingsrätt för grov våldtäkt.

Den brutala gruppvåldtäkten ägde rum strax utanför Gottsunda sent en natt i slutet av oktober – då offret under knivhot släpades ut i ett skogsparti där pojken misshandlades och våldtogs. Allt filmades med hjälp av en mobilkamera.

Sluten ungdomsvård

Samtliga döms till sluten ungdomsvård 1 år och 3 månader. En av dem döms dock till 1 år och 1 månad på grund av hans ringa ålder. Två av dem döms också för ringa narkotikabrott och en för grov misshandel.

I och med att händelsen filmades dömdes en av gärningsmännen också för barnpornografibrott.

– Jag är i det stora hela nöjd med domen, även om jag tycker att straffen är något låga i förhållande till brotten, säger vice chefsåklagaren Magnus Berggren.

Brottet ynglingarna nu döms för motsvarar 6 års fängelse, förutsatt att de hade varit fullt straffmyndiga. Dock har rätten valt att ta hänsyn till deras ringa ålder vid påföljden.

– Domen i sig var ganska väntad egentligen, säger Sanna Älgekrans, en av de nu dömdas försvarsadvokat.

Skadestånd

Samtliga dömda ska också tillsammans betala 225.000 kronor i skadestånd till brottsoffret. De fem ska också vardera betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Ynglingarna har under stora delar av utredningen suttit häktade. Fyra av dem har suttit i häkte sedan slutet av oktober och en av dem häktades i november. Enligt domen ska de också sitta kvar i häktet fram till att domen vunnit laga kraft.

Tre har erkänt, en har förnekat brott och den femte har uppgett att han inte minns något av händelsen. Enligt domen har några av de nu dömda personliga kopplingar till offret.

Ej utvisning

I åklagarens bevisning har mobilfilmer funnits, samt vittnesuppgifter – dock har videomaterialet från en av de nu dömdas mobiltelefoner varit den tyngsta delen i bevisningen.

Åklagaren beskriver också brottet som grovt då ynglingarna visat ”särskild råhet och hänsynslöshet”, dels genom att de hotat och slagit den yngre pojken, dels genom att filma övergreppet.

Åklagaren yrkade även på att de fem skulle utvisas, vilket ogillades av rätten på grund av deras ålder och det rådande säkerhetsläget i deras hemländer. Något som åklagaren kritiserar.

– Det är inte upp till rätten att bedöma huruvida säkerhetsläget är säkert nog eller inte i hemländerna, säger vice chefsåklagaren Magnus Berggren.

De fem förövarna har kommit till Sverige som flyktingar och är utländska medborgare.

”Lättad”

Enligt en av de nu dömdas försvarsadvokater är hennes klient nu troligtvis lättad över just beskedet om att han inte kommer utvisas.

– Jag har inte varit i kontakt med honom nu så kort efter domen, men det han sa innan var att det han var mest rädd för var att utvisas, säger Sanna Älgekrans.

Enligt försvarsadvokaten Sanna Älgekrans har ingen av de fem ynglingarna gett något typ av motiv till brottet.

– De har inte gett något förklaring till det.

Vissa punkter ogillas

Gällande åtalspunkten övergrepp i rättssak, då offret enligt åklagaren ska ha blivit hotad till tystnad – bland annat genom att säga att den inspelade filmen skulle spridas om offren anmälde, ogillades även den av rätten.

Enligt åklagaren är det ännu inte helt klart huruvida han kommer överklaga domen eller inte.

– Vi måste läsa igenom den noga först innan vi kan ta beslut.

Målsägarbiträdet säger till SVT Nyheter Uppsala att hans klient nu flyttat från stan.

– Han befinner sig nu långt från Uppsala, säger Johan Mellgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt gruppvåldtäkt i Uppsala

Mer i ämnet