Hovrätten slår fast tingsrättens dom på tre års fängelse. Foto: TT/SVT Grafik

Sänkt skadestånd för våldtäkt mot barn

Publicerad

Svea hovrätt sänker det skadestånd som en man i 20-årsåldern ska betala till två minderåriga flickor som han utsatt för våldtäkt i april i år.

Det var i augusti som mannen dömdes till tre års fängelse för våldtäkt mot barn, gärningar som begicks i april i år. Tingsrätten dömde även mannen att betala skadestånd till de två offren på 140.000 respektive 130.000 kronor.

Läs mer: Gärningsmannen ljög om att han var 17 år

Sänker skadestånd

Den dömde mannen var inte nöjd med domen och överklagade därför till Svea hovrätt för att få ett lägre straff. Hovrätten kom dock inte fram till någon annan slutsats än tingsrätten och mannen kommer därför att få avtjäna sina tre år i fängelse.

Däremot gick hovrätten med på mannens krav om sänkta skadestånd och de båda offren får nu i stället 115.000 kronor var. Hovrätten motiverar sänkningen med att ”det inte föreligger sådana försvårande omständigheter som medför att det finns anledning att döma ut ett skadestånd som överstiger den i praxis gällande schablonen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.