Sara Mohammad inviger Fadimerummet på Gränbyskolan 2016 Foto: SVT

Sara Mohammad blir hedersdoktor

Uppdaterad
Publicerad

Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet har utsett Sara Mohammad till hedersdoktor.

Sara Mohammad är grundare till riksorganisationen GAPF 2001 och har sedan dess varit en enträgen röst mot hedersvåld och hederskultur

”Riksorganisationen GAPF har sedan start spelat en central roll i att sprida kunskap, påverka politiker och myndigheter samt att ge verksamt stöd till drabbade. Sara Mohammad har under sin gärning lämnat ett betydande bidrag till samhällsutvecklingen och mänskliga rättigheter för människor som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck” skriver Linköpings universitet i ett pressmeddelande

Sara Mohammad skriver att hon är ”oerhört hedrad, glad och tacksam för denna viktiga utmärkelsen”

Sara Mohammad kommer att utnämnas till hedersdoktor tillsammans med japanske nobelpristagaren Hiroshi Amano, Astronomen Marie Rådbo och Dr Graham Hendry den 20 maj 2017.

Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime är en sekulär, ideell och partipolitiskt obunden förening som arbetar mot hederskultur och hedersvåld.

Källa: Linköpings universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.