Särskild åklagare utreder fallet med den försvunne pakistanske journalisten

Uppdaterad
Publicerad

Sajid Hussain försvann spårlöst i Uppsala den 2 mars i år. Den 1 maj hittades han död norr om Uppsala.

– Han sa att han inte tagit emot några hot efter flytten till Sverige, säger mångårige vännen Taj Baloch.

Sajid Hussain var känd i hemlandet för sina artiklar om försvinnanden och brott mot mänskliga rättigheter i provinsen Baluchistan. Efter att ha lämnat ett av världens farligaste länder för journalister trodde han att Sverige skulle bli en fristad för honom och hans familj. Inledningsvis hölls förundersökningen av polisen i Uppsala, men ärendet har nu flyttats över till Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Kammaråklagare Ulrika Lindsö kan inte säga något om fallet på grund av förundersökningssekretess.

Spåret upphör vid en bensinstation

Den 2 mars tog Sajid Hussain tåget till Uppsala för att vid 14-tiden hämta nyckeln till rummet han hyrt i en studentkorridor. Han besökte rummet och lämnade in en väska. Senare under dagen fångar en övervakningskamera honom på bild när han är vid en bensinstation på andra sidan staden.

– Pusslet är inte fullständigt, säger Taj Baloch. Om vi får se bilden på honom kan det säga oss något om hans sinnestillstånd och om det finns andra på fotot som vi känner igen. Taj Baloch säger att klockslaget också är viktigt för att veta om han åkte dit med bil eller inte, då går det att räkna ut vilka andra övervakningskameror som kan ha tagit en bild på honom. 

– Vi vill hjälpa till, säger Taj Baloch. 

Saknas av kollegor vid Uppsala Universitet

– Sajid är ordentlig, samvetsgrann och jättebra att jobba med, säger Carina Jahani, professor i iranistik. Hon berättar att Sajid Hussain har en halvtidstjänst vid universitetet och är djupt engagerad i  skapandet av världens första digitala baluchi-engelska lexikon. 

– Vi lever i ett slags vakuum och undrar vad som kan hänt, säger Carina Jahani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.