Nationella bombskyddet kallades till Björklinge och säkrade fyndet. Foto: Utryckning Uppsala

SD-politiker häktad – misstänks för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse

Uppdaterad
Publicerad

En av de män som häktats efter att ett ”farligt föremål” hittats i Björklinge är förtroendevald politiker för Sverigedemokraterna i Uppsala län.

– Det är såklart väldigt allvarligt, säger partiets lokala ordförande.

För en vecka sedan hittade polisen ett potentiellt farligt föremål på en adress i Björklinge norr om Uppsala. En av de två män som häktats på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, är aktiv Sverigedemokratisk politiker, vilket Arbetarbladet var först med att berätta.

Han efterlystes under den pågående polisinsatsen i Björklinge, och greps på en annan plats timmar senare.

– Det är korrekt att det är en brottsmisstanke mot honom, det är såklart väldigt allvarligt och om det visar sig bli en fällande dom kommer han självklart inte kunna företräda partiet längre, säger partiets ordförande på kommunnivå.

Och om det inte blir en fällande dom, har ni fortsatt förtroende för honom då?

– Det beror på, jag vill inte föregå händelserna innan det är avslutat.

Bombskyddet kallades in

Polisinsatsen i Björklinge ska ha börjat som en husrannsakan, och växte när det potentiellt farliga föremålet hittades. Nationella bombskyddet kallades då in för att säkra fyndet. Initialt anhölls fyra personer, men två släpptes med misstankarna kvarstående.

SD-politikern, som inte ska vara dömd för allvarlig brottslighet tidigare, nekar till brott.

Partiets lokala ordförande fick kännedom om brottsmisstankarna mot partikollegan via media under måndagen.

– Jag blev väldigt överraskad och oroad förstås, säger han.

Distriktsordföranden för Sverigedemokraterna Uppland, Anders Sehlin, betonar att partiet genomför noggranna bakgrundskollar när nya personer ansöker om medlemsskap. Bland annat begär man utdrag ur belastningsregistret.

– Sen kan det hända saker under tiden, och det är klart att vi ser allvarligt på det här. Har man begått brott av vidd och blir dömd för det kan man inte representera oss, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.