Foto: Pontus Stark/SVT

Förskoleplatserna ska utökas genom fler baracker: ”Kaos”

Publicerad

Det ska byggas fler moduler för att lösa lokalbristen inom skola och förskola i Uppsala. Nu kritiserar oppositionen styret då de menar att man har blundat för problemet.

På många håll behövs baracker för att lösa bristen på förskole- och skolplatser i Uppsala. En kostsam och tillfällig lösning. Under måndagen väntas utbildningsnämnden fatta beslut om att bygga ytterligare baracker med plats för uppåt 400 barn i Lindbacken och Rosendal.

– Det är klart att det kostar ett antal miljoner att sätta upp moduler men det som är det allra viktigaste för kommunen är att vi har skolplatser till våra elever, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Möts av kritik

Samtidigt kommer kritik från oppositionen som menar att man borde haft en mer långsiktig lösning på plats vad gäller lokalförsörjningen. Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i ett yttrande kritiserat skötseln av lokalfrågan.

– Man har inte varit tillräckligt kreativ eller aktiv för att hitta en lösning på problemet, säger Jonas Segersam, kommunalråd för Kristdemokraterna.

Segersam syftar bland annat på att man hade kunnat titta närmre på att hyra in sig i andra, redan befintliga, lokaler. Dessutom menar han att strukturen har varit för dålig och att det i sin tur lett till att nybyggnadsprojekt blivit försenade.

– Man har missat i planeringen och varit tvungen att avbryta upphandlingar. Det har helt enkelt inte skötts som det borde, säger kommunpolitikern.

”Alla borde vara självkritisk”

Helena Hedman Skoglund betonar att bristen på lokaler har varit ett problem länge – även när alliansen hade makten.

– Alla politiker oavsett parti borde vara självkritisk när det gäller detta. Jag upplever att vi nu har ett tydligt grepp om frågan och att vi jobbar med lösningar.

Hon menar också att det på senare tid vidtagits åtgärder för att råda bot på situationen.

– Vi har ett mer strukturerat arbete med lokalförsörjningsplan, regelbunden uppföljning av den, och ett starkare samarbete över kommunkoncernen än tidigare.

Se inslaget ovan för mer information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.