Den sena och utdragna vinterkylan har försenat årets pollensäsong. Foto: TT

Sen pollensäsong i Uppsala – men halterna kan bli höga

Uppdaterad
Publicerad

Den sena och utdragna vinterkylan har försenat årets pollensäsong. Under den senaste tidens solväder har dock temperaturen krupit över nollsträcket, något som kan orsaka lokala höjda pollenhalter.

– Nu ska det vara lite soligt och plusgrader på dagarna och då finns det en viss risk att det blir en del pollen. Men det är ännu inte tal om någon pollenexplosion, då skulle jag blir förvånad.

Det säger Pia Östensson, intendent på Naturhistoriska riksmuseet och en av dem som övervakar pollenhalterna i Sverige.

Pia Östensson, intendent vid Palynologiska laboratoriet Foto: Annica Roos, Naturhistoriska riksmuseet

Gråal och hasselträd i Uppsala

I Uppsala är det framförallt al-pollen från gråalar och hasselträd som det finns pollenrisk för. Vanligtvis brukar de träden släppa ifrån sig pollen redan i under januari och februari, men enligt Pia Östensson så har den långdragna vinterkylan fått träden att dra i pollenbromsen.

– Nu när det har varit kallt så har träden hållit tillbaka, så det är en större chans att fler blommar samtidigt när det väl blir varmt. Så visst kommer det bli lite högre halter mer koncentrerat under en kortare tid, snarare än utdraget som det är annars. Men jag tror nog vi får vänta någon vecka till, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.