• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Daniella har tillbringar många timmar i sitt rum, utan skolgång. Foto: SVT

Daniella, 17, gick sex år utan skolgång

Publicerad

I sex år har Daniella knappt gått i skolan alls. Hon är vad man kallar en ”hemmasittare”. Idag är hon sjutton år och när hon väl hittade en lämplig skola utanför Uppsala sa kommunen nej. 

– Det tar stopp. Det är nåt som får mig att inte gå iväg till skolan.

– Kan man beskriva detta ”nåt”?

– Man blir lite som en marionettdocka, att det är någon som håller mig kvar, så att jag varken fysiskt eller psykiskt kan ta mig till skolan.

Daniella, 17 år sätter trevande ord på vad det är som gör att hon inte kan komma iväg till skolan.

Knappt varit i skolan sedan 2011

Det började redan 2011 när Daniella fick det allt svårare.

– Hon kan vara på väg till skolan och sitta i hallen och knyta sina skor. Och då är det som att dra ner en rullgardin och hon kommer inte iväg, säger Daniellas mamma, Helene Fjällbäck.

Kontakterna med Uppsala kommun har varit många och många åtgärder har prövats, men utan egentlig framgång.

Hittade skola själv

I början av 2016 stod ändå förhoppningen till en specialskola i Härjedalen. Fjällbyns Gymnasieskola i Funäsdalen med integrerat LLS-boende, och som Daniella själv hade valt.

– Där kände vi att dom genast lyssnade på oss och förstod. Dom kom med förslag på vad dom kunde göra för Daniella, säger Helene Fjällbäck.

Men Uppsala kommun sa nej, med hänvisning till att Daniella kunde erbjudas skolgång i kommunen. Det hela blev en juridisk process i förvaltnings- och kammarrätten. En process som gav Daniella rätt på vissa punkter och Uppsala kommun rätt på andra. Men framför allt en process som drog ut det hela på tiden ytterligare.

– Ytterligare ett helt år har Daniella suttit och gjort ingenting. Det har inte hänt någonting i hennes utveckling bara för att kommunen har förskjutit allt, säger Helene Fjällbäck.

Förlorat många år

Med en ny medicin går det ändå åt rätt håll för Daniella, även om det inte blivit några studier Härjedalen ännu. Idag har hon fått ett eget LLS boende och går i skolan ungefär en halvtimme per dag, i Uppsala.

Tycker du att Uppsala kommun har gjort allt dom kunnat?

– Nej, dom såg problemet tidigt och dom bara sköt på problemet och kom inte med några lösningar. Jag har förlorat många år av mitt liv, säger Daniella.

Uppsala kommun kommer att ges möjlighet att kommentera kritiken.

Daniella är ett fingertat namn

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer