Studenter och forskare höjer rösten. Foto: TT

Sexism på universiteten lyfts fram

Uppdaterad
Publicerad

Studenter och forskare är nästa grupp som höjer rösten i kölvattnet av metoo-kampanjen.

Kvinnors berättelser om sexism och trakasserier vid universitet och högskolor kommer i veckan att publiceras i medier efter att de delats i Facebookgruppen Akademiuppropet, skriver Upsala Nya Tidning.

– Vi har fått ett väldigt stort gensvar. Syftet är att lyfta fram det som är specifikt för just högskolevärlden. Där finns tydliga hierarkier och många som står i beroendeställning till andra. Kvinnliga doktorander som drabbats i sitt beroendeförhållande till sin handledare är en vanlig berättelse, säger Evin Ismail, doktorand i sociologi vid Uppsala universitet, till tidningen.

Kampanjen #MeToo

Evin Ismail är en av dem som administrerat Facebookgruppen och hon säger att kvinnornas berättelser har varit chockerande.

– Att det här har fått fortgå under så många år i ett samhälle vi kallar jämställt är bedrövligt. Men nu känner jag hopp om att de här berättelserna ska tas på allvar.

Mer om #metoo

I början av oktober briserar Weinsteinskandalen i USA och hashtaggen #metoo tar fart på Twitter. Några dygn senare pekas en rad kända män ut även här. I Sverige växer metoo-kampanjen snabbt på ett sätt som få hade kunnat förutspå.

Kvinnor inom en rad branscher i Sverige vittnar om övergrepp och trakasserier. Till exempel inom rättsväsendet, politiken, musikbranschen, film- och teatervärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet