Nu kan Sjöfartsverkets helikoptrar bevaka Östersjön igen. Foto: Don Campbell/Johan Nilsson/TT

Östersjöns räddningshelikoptrar åter i beredskap

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Östersjön stått utan svensk helikopterbevakning under onsdagsnatten är Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar nu återigen i bruk och beredda på eventuella nödsituationer.

Under tisdagen och natten till onsdag har Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar på baserna i Norrtälje, Ronneby och Umeå stått markbundna. Detta på grund av att tisdagens personalbyte lett till besättningar utan tillåtelse att flyga, något som krävde en åtgärdsplan innan helikoptrarna kunde vara i beredskap.

– Vi har normalt sett besättningsbyte på tisdagar och då gör man samtidigt en genomgång av den operativa statusen på basen. Igår märkte vi att det inte hade gjorts tillräckligt med övningar och att besättningen inte hade tillräckligt med flygtid. Bland annat beror det på att personal kommit tillbaks från föräldraledighet, säger Mattias Hyllert, direktör för Sjö- och flygräddning på Sjöfartsverket.

Vädret hade stoppat

Mattias Hyllert understryker också att det ändå inte hade kunnat bli några flygturer under natten med tanke på väderleksförhållandena. Men trots snöfall och kraftig vind var det en lugn natt.

– Det fanns heller inget behov av en räddningsinsats under natten, säger Mattias Hyllert.

Under onsdagmorgonen kunde övningar genomföras på baserna och helikoptrarna är åter satta i beredskap i Norrtälje och Umeå. På basen i Ronneby förväntar man sig vara igång igen till onsdagskvällen.

Finns det risk att en sådan här situation uppstår igen?

– Visst kan vi bli bättre på att förutsätta situationer som denna och vi tittar på det nu för att vi inte ska hamna i det här läget igen. Vi tänker på det inför nästa veckas besättningsbyte.

Avbrottet i helikopterbevakningen ska bottna i ett långvarigt avtalsbråk mellan Sjöfartsverket och helikopterpersonalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.