Sju åtalas för mordförsök efter knivattacken på Kungsgatan

Uppdaterad
Publicerad

Sju män åtalas för den knivattack som skedde på Kungsgatan i Uppsala i september förra året.

Enligt kammaråklagare Thomas Forsberg är bevisningen stark.

– Polisen har gjort ett jättebra och snabbt jobb, säger han till SVT Nyheter Uppsala.

Det var den 1 september i fjol som två personer knivskars i samband med ett bråk på Kungsgatan i centrala Uppsala. Nu har sju män åtalats för mordförsök efter knivattacken – dessutom åtalas fem av dem för grovt narkotikabrott, eftersom ett stort parti narkotika hittades under polisutredningen. En stor del av narkotikan har hittats i Storvreta utanför Uppsala.

Bråket startade vid en butik i Gränby, och 15 minuter senare skedde attacken på Kungsgatan. Därefter har de misstänkta personerna setts på övervakningskameror och många bevis har säkrats.

”Kan vara en hämnd”

– Utredningen har varit omfattande och polisen hade lite koll på de här killarna sedan tidigare. De har varit jätteduktiga och plockat fram mycket teknisk bevisning, säger kammaråklagare Thomas Forsberg.

Bland annat har fingeravtryck hittats på offrets bil och de misstänkta personerna har även filmat attacken med sina mobiltelefoner.

Enligt en av de åtalade ska attacken varit en hämnd för en skjutning vid ett bröllop i Valsätra i augusti.

Rättegången i Stockholm

– Pappan säger att det är en hämnd. De misstänkta säger att det inte är det. Pappan har fungerat som någon form av planledare och har pratat igenom det här på något vis. Han säger att den som blev skadad på Kungsgatan sköt på bröllopet två veckor tidigare. Föraren som knivskars är en släkting till de här personerna, säger Thomas Forsberg.

Rättegången börjar i Stockholm efter sportlovet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.