Foto: SVT

Sjukdomshot under lupp i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdag och onsdag samlas forskare, expertis och beslutsfattare i Uppsala för att dryfta hur spridning av världens sjukdomar ska stoppas.

Uppsala Universitet har bjudit in runt 200 delegater från drygt 40 länder för att diskutera hur infektionssjukdomar ska stoppas. Framför allt diskuterar man zoonoser, det vill säga sjukdomar eller smittämnen som kan spridas mellan djur och människor.

– Det sätt vi lever över hela världen idag, alltså hur vi reser, hur vi bor och hur vi producerar mat har ökat hoten från zoonoser som till exempel Ebola- eller Zikautbrott. Hoten måste vi behandla långsiktigt och inte bara när sjukdomarna brutit ut, säger Madeleine Neil, projektledere vid Uppsala Health Summit.

Madeleine Neil projektledere. Foto: SVT

– Vi ska helst stoppa utbrotten innan dom sker. Om dom ändå sker måste vi kunna upptäcka det i tid och veta hur vi ska agera och hantera hoten på ett bra sätt.

Konkreta resultat

Det är inte sjukdomarna i sig som står på agendan utan just hoten om sjukdomars spridning. Besökarna är till exempel beslutsfattare, experter och opininonsbildare.

– I bästa fall åker besökarna hem med ny inspiration att förändra och förbättra det hälsoarbete man bedriver, vare sig man är forskare eller arbetar inom något hälsominesterium i världen

– Hur får man inspirationen att nå fram till de verkliga makthavarna i världen?

– Det kommer att bli många olika workshops där delegaterna kommer att arbeta fram konkreta förslag, säger Madeleine Neil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.