Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskare: Sjuksköterskor gör fel arbetsuppgifter Foto: August Viberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Forskaren: Sjuksköterskor gör ”fel” saker på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på sjuksköterskor existerar inte, utan beror snarare på att sjuksköterskorna behöver sköta andra arbetsuppgifter. Det menar Camilla Fröjd, forskare vid Institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Uppsala universitet.

– Man ger inte sjuksköterskor goda villkor att sköta sitt jobb, säger hon.

Det har länge pratats om en allmän brist på sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Men enligt forskning där man studerat arbetssituationen för sjuksköterskor stämmer den bilden inte överens med verkligheten.

– Sjuksköterskorna gör arbetsuppgifter som egentligen ska utföras av undersköterskor, säger Camilla Fröjd, som varit med och genomfört forskningen.

”Ledningens fel”

UNT var först med att berätta om den nya forskningen. Camilla Fröjd är noga med att understryka att det varken är undersköterskorna eller sjuksköterskorna som gör fel, utan att det är upp till ledningen att fördela arbetet på ett bra sätt.

Hon menar även att den typen av förändringar har fått goda resultat när det implementerats på avdelningar tidigare.

– Då upplevde både undersköterskor och sjuksköterskor en tydligare arbetssituation och mindre stress.

Enligt Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd och ordförande i sjukhusstyrelsen, stämmer bilden som Camilla Fröjd målar upp överens med hennes egen uppfattning.

– Det här är något som vi absolut måste titta på. Målet är att säkerställa en så bra arbetsmiljö som möjligt för alla anställda.

I videon berättar Camilla fröjd vad forskningen säger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.