Ska ha ljugit om våldtäkt – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 25-årsåldern åtalas vid Uppsala tingsrätt för att felaktigt ha uppgett att hon blivit våldtagen av en bekant. I flera förhör ska kvinnan ha hållit fast vid sin historia som under polisutredningens gång visade sig, enligt åklagaren, inte stämma.

Händelsen ska ha inträffat under vintern 2015 efter att kvinnan och en man, som också är i 20-årsåldern, ska ha varit på en fest tillsammans i Uppsala.

Den påstådda våldtäkten ska ha begåtts när kvinnan och mannen sov i samma säng hos en tredje person. I förhör har de båda uppgett att de har gemensamma bekanta.

Mannen delgavs misstanke

En polisanmälan gjordes några dagar efter den påstådda händelsen och en polisutredning drogs igång där mannen delgavs misstanke om våldtäkt.

I samband med utredningen ska det ha framkommit uppgifter som fick polisen att fatta misstankar om att kvinnans berättelse inte var helt sanningsenlig – och att kvinnan medvetet ljög om det som hänt.

Kvinnan åtalas för att ha ljugit

Under våren 2016 lades förundersökningen mot mannen ned, och polisen valde istället att rikta fokuset mot kvinnan.

”Genom sina uppgifter har [kvinnan] hos åklagare och polismyndighet sanningslöst tillvitat [mannen] brottslig gärning och påstått besvärande omständigheter”, går det att läsa i åtalet.

Nu åtalas kvinnan för falsk angivelse och falsk tillvitelse vid Uppsala tingsrätt.

Kvinna åtalas också för ringa narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.