Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Overud Wissman och Elin Qvarnström förvaltar naturreservat i Uppsala län. Just nu avråder de starkt från att gå ut i skogar som drabbats hårt av skadedjursangrepp. ” Det kommer att finnas information på plats vid stigarnas ingångar som avråder allmänheten från att gå där”, säger Sara Overud Wissman. Foto: SVT

Sju naturreservat stängs på grund av skadedjur: ”För farligt”

Publicerad

Länsstyrelsen gör bedömningen att det är för farligt att vara i sju naturreservat i Uppsala län, och avråder allmänheten från att besöka dem.

– Får man ett träd över sig kan det sluta riktigt illa, säger Sara Overud Wissman på länsstyrelsen.

I klippet besöker vi en av de farliga skogarna, Fiby urskog.

Inventeringar från luften och marken visar att skadeinsekten granbarkborren breder ut sig i länets naturreservat. Angripna träd blir skörare och faller lättare omkull. Och det är bakgrunden till att länsstyrelsen nu satt upp skyltar med uppmaningen att inte gå in på stigar i sju skyddade skogar.

I flera av länets naturreservat är många stora granar angripna och utgör därför en risk.

– Det är lurigt med döda träd för de faller inte bara när det blåser kraftigt, säger Elin Qvarnström, förvaltare av skyddade områden på länsstyrelsen Uppsala län.

Men är det inte upp till var och en att ha koll? Kan det här uppfattas som förmynderi?

– Jag tror inte att folk i allmänhet har koll på om träd är angripna, eller inte. Vi går ut med den här starka rekommendationen av omtanke. Får man ett träd över sig kan det sluta riktigt illa, säger Sara Overud Wissman, även hon förvaltare av skyddade områden på länsstyrelsen.

Klippet: Häng med på en av stigarna som stängs av i Uppsala län.

  • Fiby urskog
  • Mässmyrfallet
  • Ekdalen
  • Hästhagen-Kilholmen
  • Styggkärret
  • Sandviksåsen
  • Signalberget

Källa: Länsstyrelsen i Uppsala län

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.