I klippet: Hör vaccinsamordnaren Margareta Öhrvall förklara varför det är fler som vaccinerat sig i vissa kommuner än andra. Foto: Scott Olson/TT

Så många 12–15-åringar har vaccinerats – skillnad mellan länets kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala står med på listan över de tio regionerna med högst vaccinationsgrad bland 12–15-åringar, men inom länets kommuner skiljer sig vaccinationsgraden. Enligt vaccinationssamordnare Margareta Öhrvall finns en enkel förklaring.

Vaccinationssamordnaren i Region Uppsala, Margareta Öhrvall, är inte oroad av skillnaderna mellan antalet vaccinerade barn i Uppsalas kommuner. Det trots att det i nuläget skiljer drygt 13 procentenheter mellan Enköpings knappt 29 procent och Knivstas drygt 44 procent.

– Visar man sådana här siffror krävs det ofta en förklaring. Men det vi bör oroa oss för är inte hur många som hittills har vaccinerat sig, utan hur många som framöver kommer avboka sina tider.

Coronaviruset i Uppsala

Speciallösningar kan lyftas in

Dessutom menar Margareta Öhrvall att det finns åtgärder att vidta, om man i ett senare skede skulle se att skillnaderna inte minskar.

– Region Uppsala har en överenskommelse med elevhälsan i de olika kommunerna, och tillsammans kan vi fundera på speciallösningar för de som inte öppnar sina brev eller som ångrar att man inte vaccinerat sig.

I klippet: Hör vaccinsamordnaren Margareta Öhrvall förklara varför det är fler som vaccinerat sig i vissa kommuner än andra.

Så många 12–15åringar är vaccinerade i din kommun:

Knivsta: 44,8%Tierp: 44,0%Heby: 42,7%Uppsala: 41,2%Älvkarleby: 40,0%Håbo: 35,8%Östhammar: 31,3%Enköping: 28,6%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet