Dödsskjutningen i Ulleråker och Mesut Şahindals död är några av de tillfällen då polis skjutit mot personer i Uppsala de senaste åren. Foto: SVT/Utryckning Uppsala

Skjutningar av polis i Uppsala län

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen sköts en man i benet av polis på en arbetsplats i Heby efter att han uppträtt aggressivt mot personer på platsen. Att polisen skjuter mot personer hör inte till vanligheterna, men det händer. Här har vi listat några uppmärksammade skjutningar av polis i Uppsala de senaste åren.

12 maj 2018

En man i 30-årsåldern, som misstänkts ha knivhuggit en person, skjuts i benet av polis på Bruno Liljeforsgatan i Gränby i Uppsala. Mannen skadas inte allvarligt av skottet.

2 maj 2016

En man skjuts till döds efter en stor polisinsats i centrala Uppsala. Polis larmas till en misstänkt misshandel mot en kvinna i Uppsala. Där misshandlar mannen en polis som träffas av en kätting i huvudet. En polisjakt inleds och en patrull får senare syn på mannen på en cykelväg i Ulleråker. Här huggs en polis i axeln med kniv och polisen avlossar fyra skott mot mannen som senare avlider på sjukhus.

Mannens dotter har kritiserat dödsskjutningen, bland annat eftersom pappan ska ha haft kontakt med psykiatrin under flera år, och att hon menar att polisen borde ha andra verktyg och rutiner för hur de hanterar psykiskt sjuka personer.

Den 31 oktober konstateras att poliserna som sköt agerade i nödvärn, och förundersökningen om tjänstefel läggs ned.

8 april 2014

En knivbeväpnad 34-årig man skjuts ihjäl av polis efter att ha hotat anhöriga på Viktor Rydbergsgatan i Nyby i Uppsala. Mannen är beväpnad med kniv i vardera handen och uppträder hotfullt. Polisen avlossar varningsskott, skjuter mannen i benet samt använder pepparspray. Till sist avlossas ett skott som träffar mannen i huvudet och han avlider.

Mannen heter Mesut Şahindal och var lillebror till Fadime Şahindal som dödades av sin pappa i ett hedersrelaterat mord.

Polisens användning av skjutvapen

Polisen skjuter verkanseld mot en person i snitt 15 gånger per år, i hela landet.

Vid ytterligare 15 tillfällen skjuter polisen varningsskott.

De senaste 20 åren har i snitt en person om året omkommit efter att ha skjutits av polis.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.