SKL om bupköerna: staten kan ställa hårdare krav. Foto: SVT

Kraven på BUP kan bli tuffare: Inga pengar utan resultat

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kan vilja se mer resultat bakom de extrapengar som BUP får för att korta köerna, tror Sveriges kommuner och landsting, SKL. Anledningen är att pengarna hittills inte lett till någon förbättring.

Men det finns också risker.

SKL hoppas att regionerna tar ett större ansvar och att staten inte behöver styra mer vart pengarna ska gå.

– Det är inte bra när det blir för detaljerad styrning. Då kan regionerna inte använda pengarna till det man mest behöver dem till, säger Ing-Marie Wieselgren, Sveriges kommuner och landsting.

BUP-krisen

I juli i år var det mindre än ett av tio barn och unga, som fick vård i tid hos BUP. Men BUP ser också risker med att bidrag ges utifrån prestation.

– Jag kan förstå om regeringen funderar på det. Nackdelen är att regioner kan göra genvägar för att få pengarna – och det vill inte vi, säger Anna Servin Cervin, sektionschef BUP.

BUP tar hjälp av privat vård

BUP har haft svårt att korta vårdköerna. Nu tar man hjälp av privata psykoterapeuter – i en politisk satsning under hösten.

– Nu gör vi allt för att minska köerna – men det här kommer inte att räcka, säger Anna Servin Cervin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet