Foto: Utryckning Uppsala

Skogsbrand rasade i naturreservat utanför Knivsta

Uppdaterad
Publicerad

Ett område på cirka 1,3 hektar brinner i naturreservatet Storanden i Knivsta kommun. Enligt räddningstjänsten kommer släckningsarbetet pågå hela kvällen.

– Det kommer nog ta många timmar. Området är ganska stort, säger Tommy Wållberg, ledningsbefäl på Räddningscentral Mitt.

Vid halv fyra på fredagseftermiddagen larmade en privatperson i helikopter om att det rykte i skogen. Området ligger i Uppsala län nära gränsen mot Stockholm, och den otillgängliga terrängen skapar problem för släckningsarbetet.

– Branden är svår att angripa från flera håll eftersom vi inte har bra vägar. Men vi har styrkor som vi tror kommer räcka, berättar Tommy Wållberg.

Obebott område

Ett tiotal enheter är på plats för att hjälpa till, och helikoptrar från BMSB har anslutit för att vattenbomba området. Vid 19-tiden uppgav Timmy Cehlin, ledningsoperatör, att räddningstjänsten begränsat branden.

– Men vi har ringat in branden så den ska inte bli större. Det ligger väldigt långt ut i skogen och är inte många hus i närheten så det är ingen fara för allmänheten just nu, säger han.

Inga personer eller byggnader ska ha skadats i skogsbranden. Orsaken till branden är fortfarande oklar.

Senare under fredagskvällen meddelade räddningstjänsten att branden är under kontroll men kommer att vara kvar på platsen till klockan 22.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.