Med vattenkannor, spätt och spadar så jobbar Skogvaktaren Fredrik Gustafsson och hans kollegor för fullt med att hålla branden kontrollerad. Foto: SVT

Skogsvaktaren om branden: Bara vräka vatten

Uppdaterad
Publicerad

I Herrhagen så har nu kommunen tagit över släckningsarbetet av den skogsbrand som härjat sen söndagseftermiddagen och det pågår nu ett systematiskt arbete med att hålla branden under kontroll.

Eftersläckningarna sker till största del tills fots med vattenkanna. Skogsvaktare Fredrik Gustafsson leder arbetet på plats.

– Elden har ju en förmåga att ligga och pyra under marken och ta sig via rötter till nya områden. Så nu går vi med hacka, spade och vattenkanna och släcker, säger han.

Uppsala

Bara att sätta igång

När Fredrik tillsammans med de andra eftersläckarna kom till området mellan Stenhagen och Herrhagen tidigt under måndagsmorgonen så var det bara att sätta igång.

– Jag tänkte: 'Åh nej, inte igen'. Jag har sett många skogsbränder genom åren och just nu är det tyvärr perfekta förhållanden för att de ska uppstå. Det skulle behövas riktigt mycket regn, säger skogsvaktare Fredrik Gustafsson.

Det pyr överallt

Arbetet i det eldhärjade området går just nu ut på att bevaka brandens kanter. Det gör inte så mycket att det ryker innefrån mitten menar Fredrik Gustafsson. Det viktiga för dem nu är att elden inte får någon möjlighet att sprida sig ytterligare.

– Det pyr lite överallt här, vi måste bara vräka på vatten. Det är det som gäller, säger han.

Finns det någon risk att elden blossar upp och tar nya tag nu?

– En risk finns ju alltid, men med den bemanning vi har nu så ska det inte kunna ske. Vi lägger på otroligt mycket vatten här i hela området så vi har koll på läget säger skogsvaktare, Fredrik Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet