Foto: Claudio Bresciani / TT

Skolläkare missade fraktur i handleden hos elev

Uppdaterad
Publicerad

En skolläkare får nu kritik av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, efter att misstagit en elevs handfraktur för en sträckning.

Det var i februari som en 18-årig elev besökte sin skolläkare för smärtor i handen. Smärtor som uppkommit efter tyngdlyftningsträning.

Läkaren gjorde då bedömningen att smärtan i handleden var en sträckning som skulle läka av sig själv på sex veckor. Men när smärtorna inte försvann hos 18-åringen efter att den tiden passerat besökte han vårdcentralen som kunde konstatera att smärtan berodde på en fraktur i båtbenet. 18-åringens hand gipsades direkt. 

Inte sakkunnigt och omsorgsfullt

Ivo skriver i sitt utlåtande att skolläkarens hanterande av patientens båtbensfraktur inte har varit sakkunnigt och omsorgsfullt. Läkaren å sin sida menar att den här typ av frakturer är komplexa att förstå.

Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg var frakturen inte helt läkt ännu fem månader senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.