Jeanette Sandström är butikschef på återbruket i Uppsala Foto: Tor Röjerås

Coronaviruset gjorde julpyntet osäljbart – ges nu istället bort

Uppdaterad
Publicerad

Julen kom tidigt för Uppsalas offentliga verksamheter. Återbruket som normalt sett säljer second hand-prylar har inte kunnat hålla öppet som vanligt på grund av pandemin. För att göra plats på hyllorna inför våren har man istället börjat skänka bort julsaker till bland annat skolor och äldreboenden i kommunen.

När coronasmittan ökade i våras togs beslutet att stänga Uppsala kommuns second hand-butik Återbruket. Kvar i butiken fanns medarbetarna och massor av grejer. En del saker går bra att sälja året runt – värre är det med julsaker.

De har en ganska begränsad tidsram så när Återbrukets lager började bli fullt var det i den änden man började rensa.

Coronaviruset i Uppsala

Man la ut en annons på Uppsala kommuns interna hemsida att kommunens offentliga verksamheter kunde lägga beställningar på julsaker de ville ha så skulle Återbrukets personal packa sakerna för upphämtning.

– De fick välja vad de ville ha, vissa ville ha ljusstakar och andra ville ha tomteprylar. Vi har skickat med lite extra i beställningarna också så att vi ska få ut ännu mer julgrejer, säger Jeanette Sundström, butiksansvarig.

Se vad det kan röra sig om för prylar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet