Foto: SVT

Sköt mot äldre par – sänkt straff till två års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 6 november sköt en man mot ett fönster i Svartbäcken i Uppsala. Han dömdes av tingsrätten till fem års fängelse, för försök till mord och grovt vapenbrott. Nu sänker hovrätten domen till två års fängelse och de ändrar rubriceringen.

Det var under kvällen den 6 november som en man i 20-årsåldern avlossade ett skott mot ett fönster till en lägenhet.

Inne i lägenheten satt ett äldre par och tittade på TV när de hörde hur det smällde till. Mannen i lägenheten kunde känna hur något föll ner på hans hand när han låg i soffan, vilket var en del av kulan.

En joggare i närheten hörde skottet och tog mannens registreringsnummer på bilen. Den misstänkte greps en timme senare i sitt hem.

Varför mannen sköt mot lägenheten har polisutredningen inte kunnat visa.

Mannen dömdes i februari till försök till mord och grovt vapenbrott vid Uppsala tingsrätt.

Svea hovrätt ändrar nu domen

Svea hovrätt ändrar nu domen till framkallade av fara för annan.

Hovrätten menar att det finns flera tänkbara motiv till mannens agerande – som exempelvis kan ha varit att döda någon, skada någon eller skrämma någon.

De menar att skottets placering och riktning talar för att det avlossats medvetet, men det har inte gått att fastslå. Det har inte gått att visa hurvida mannen vetat om någon befunnit sig där, eftersom persiennerna varit neddragna.

Det har inte framkommit någon koppling mellan mannen och de målsägande. Hovrätten menar därför att skottet kan ha riktats mot lägenheten av misstag eller av slumpen.

Mannen döms fortsatt för grovt vapenbrott. Mannen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.