Undersköterskorna Camilla Julin och Ramona Nordstrand är oroade eftersom de tror att deras villkor försämras i och med det nya avtalet. Foto: SVT

”Anställda kommer att leta nytt jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Ramona Nordstrand och Camilla Julin jobbar på neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset. De oroas av vad de hittills har sett av ett nytt avtal om arbetsvillkoren, som ska börja gälla i februari nästa år.

– För mig innebär avtalet mer arbetstid på ungefär 15 procent. Samtidigt sänks min lön då min OB blir sämre, säger Camilla Julin.

Avtalet gör att det är svårt att se en framtid att arbeta inom Region Uppsala.

– Jag tror att de flesta antingen kommer att gå ner i arbetstid, vilket de förlorar både lön och pension på, eller så ser man sig helt enkelt om för ett nytt jobb, säger Camilla Julin.

Uppmaningen: Ändra er

Kollegan Ramona Nordstrand hoppas att sjukhusledningen kommer att ta till sig undersköterskornas kritik.

– Min förhoppning är att man kommer att gå igenom avtalet igen. Man har sagt att det här ska ge oss mer återhämtning men det gör det inte.

Över 600 personer med olika anställningar på sjukhuset har skrivit under protestlistan.

– Att jag ska bli tvingad att gå ner i arbetstid för att orka med mitt jobb och genom det förlora i mitt pensionssparande är fruktansvärt, säger Ramona Nordstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.