I helgen blir det runt 30 grader och kan bli kraftig nederbörd vid kusten. Foto: TT

Varmt – men varning för regn

Uppdaterad
Publicerad

I helgen kan det bli regn i Uppsala län, och åska i skurarna. – Det blir fortsatt varmt och runt 30 grader, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

Det varma vädret som vi har fortsätter att hålla i sig under helgen. Det blir möjligen skurar längs med kusten vid Roslagen som kommer tidigt på morgonen.

– Om regnet kommer så stannar det en längre tid under dagen och det blir då kraftiga skurar, säger Joel Mellin, SVT:s meteorolog.

Eventuellt når regnet även en bit in i länet till Tierp och Uppsala. På söndag kan det också bli en del lokala skurar. Temperaturen kommer att ligga på runt 30 grader och därmed sjunka några grader från fredagen. Tidvis kan det bli blåsigare men annars ganska vindstilla.

SVT:s meteorolog Joel Mellin. Foto: SVT

Kan bli åska och blixtar

Kan regnet bidra till några konsekvenser?

– Det kan finnas åska i skurarna och om det blir något blixnedslag är det risk för brand i skogen.

Dessutom har marken svårt att torka upp vattnet och om det blir för stor mängd nederbörd under kort tid finns kan det blir översvämmningar.

– Om det blir så imorgon är svårt att säga i nuläget, säger Joel Mellin.

Temperaturen stiger igen nästa vecka

Under måndagen och tisdagen kommer temperaturen att stiga upp mot 31-33 grader och det blir mestadels sol.

– Enligt långtidsprognosen blir det varmt och torrt veckan ut. Det kan bli så att när vi summerar sommaren kommer Uppsala ha haft över 30 grader fler dagar än vad det någonsin har varit tidigare, säger Joel Mellin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.