Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Historikern om barnskelettet: ”Det är ett oäkta barn”

Historikern om barnskelettet: ”Det är ett oäkta barn”

Uppdaterad
Publicerad

När ett barnskelett föll ner från vinden vid en husrenovering i Skärplingetrakten blev husägarna mycket förvånade. I klippet berättar lokalhistorikern Lars-Gösta Hellberg för dem om hans hypotes kring vad som kan ha hänt barnet.

– Det här var ett oönskat barn som föddes i lönndom, säger Lars-Gösta Hellberg, som är lokalhistoriker och arbetar på Bruksarkivet i Lövstabruk.

Huset är från 1700-talet och barnskelettet kan vara lika gammalt. På den tiden var det enligt Lars-Gösta Hellberg mycket hårda straff för mödrarna som födde barn utanför äktenskapet.

Efter att den första chocken har lagt sig för husägarna som hittade skelettet i måndags, börjar de nu fundera över vad som finns i grannhusen, där det inte har renoverats lika mycket.

– Det kanske finns tio barn till här, det vet vi ju inte, säger Therese Blixt.

Kön och ålder bedöms

Skelettet genomgår nu en rättsmedicinsk undersökning som kan ta upp till flera veckor. Bland annat bedöms kön och ålder. Anja Petaros är ST-läkare i rättsmedicin och menar att det vanligtvis är lätt att fastställa ålder på ett barnskelett. Svårare är det att veta vad dödsorsaken kan ha varit.

– Men det det går att hitta spår efter näringsbrist eller andra sjukdomar på benen, säger hon.

I klippet: Lars-Gösta Hellberg träffar husägarna och berättar mer om traktens historia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer