Slog äldre man i huvudet med järnrör – skyllde på att han gick i sömnen

Publicerad

En man i 60-årsåldern döms för grov misshandel. Detta efter att han slagit en äldre man i bakhuvudet med järnrör. En handling han erkänner, men nekar till att ha gjort med mening – allt ska ha skett när han gick i sömnen.

Det var när den 84-årige mannen stod och väntade på hissen, efter att ha varit i tvättstugan, som han plötsligt blev slagen i bakhuvudet. Angriparen var en av hans egna grannar, som själv hävdade att han inte gjort det med mening, utan att han gått i sömnen vid tillfället.

Grannen med järnröret, en man i 60-årsåldern, ringde själv till larmcentralen och anmälde sig själv för misshandeln. Hans förklaring var att han inte visste vad han gjort eftersom han gått i sömnen, något han gjort flera gånger under året och även som barn.

Osannolikt att slå ner någon i sömnen

För att reda ut om misshandeln verkligen kan ha skett på det sättet tog man hjälp av en läkare och professor i psykiatri som arbetat med sömnstörningar. Att promenera runt och göra plötsliga utfall, såsom att flytta möbler eller sätta på spisen, menade experten var fullt möjligt. Men att göra något så avancerat som att slå till någon med ett tillhygge på det här sättet, bedömde han som osannolikt.

Tingsrätten bedömer att 60-åringen inte gått i sömnen, utan slagit ner sin granne både vaken och med vilje. Mannen döms för grov misshandel till fängelse i ett år och sex månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer