Rektor Markus Holgersson (till vänster) tackade polisen Conny Salestedt med en blombukett och fika. Foto: Vänge skola

Hittade rymmarna på spåret – fick blommor av skolan

Uppdaterad
Publicerad

Vänge skola tackade under fredagen den lediga polisman som hittade tre rymmare lekande på järnvägsspåret tidigare i veckan.

– Jag fick lite blommor och blev bjuden på fika, det var himla trevligt, säger polismannen Conny Salestedt.

Det var i onsdags efter lunch som barnen försvann från Vänge skola.

Conny Salestedt jobbar skift som patrullerande polis och var därför ledig och hemma mitt på dagen när han plötsligt hörde tåget tuta – länge.

– Då går min polishjärna i gång och jag undrar varför, så jag kikar ut genom köksfönstret men ser först inget. Men jag blir nyfiken och kan inte släppa det riktigt.

Tågtrafiken stoppades

Han lånade barnens kikare och efter en stund ser han tre barn kliva upp från banvallen, ut på spåret. Som polis vet han vad han ska göra.

– Jag ringer direkt till ledningscentralen och ser till att all tågtrafik stoppas, sedan skyndar jag mig ut till platsen där jag sett barnen.

Pojkarna försöker springa iväg, men Conny Salestedt stoppar dem. Det kommer snart fram att de smitit iväg från en utflykt med skolan. Att det var farligt att vara på spåret hade de inte förstått.

– Men jag hoppas att de insett det nu, att föräldrarna pratat med dem, säger Conny Salestedt, som själv har barn på Vänge skola.

– Jag har pratat med dem nu om att man inte får vara på spåret och jag hör hur snacket går på skolan om att det som hände hade kunnat sluta illa. Så det har kommit ganska mycket gott ur det här ändå, säger Conny Salestedt och konstaterar:

– Slutet gott, allting gott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.