Tre personer slängde ut möbler från Jimmy Pettersson studentkorridor. Foto: SVT / Privat

Slog sönder studentkorridor – anmälan lades ner

Uppdaterad
Publicerad

En korridorsfest urartade och slutade med vardagsrummet och kökets möbler kastades ut genom fönstret. Men trots att ett flertal vittnen kunde peka ut vilka som slagit sönder korridoren lades polisanmälan ned.

En sen natt för snart tio år sedan hade den dåvarande studenten Jimmy Pettersson och hans studentkorridor en gemensam fest med grannkorridoren i Flogsta. Förutom Jimmy och de tolv personer som bodde i hans korridor deltog grannkorridoren och ett antal gäster i festligheterna. Enligt Jimmy var det bitvis stökigt på festen och det var tre unga killar som var särskilt stökiga.

– När vi hade gått och lagt oss var det några av de här killarna som bröt sig in i vår korridor och vandaliserade den. De slängde bland annat ut våra möbler på gräsmattan och slog sönder och stal saker. Vi var ganska arga eftersom de här personerna inte bodde i huset, utan var där på festen.

Flertal vittnen

Dagen efter förödelsen tog Jimmy på sig att anmäla händelsen till polisen. Enligt Jimmy fanns det ett flertal vittnen som sett delar av händelseförloppet och kunde peka ut personerna.

– Jag fick tag på tre vittnen och de visste dessutom vilka de här killarna var. Genom dem letade jag upp personnummer och adresser till de här tre personerna som hade förstört korridoren och ringde sen till polisen för att göra en anmälan.

Anmälan lades ned

Men trots att ett flertal vittnen hade sett delar av förstörelsen och dessutom kunde peka ut vilka personer det var – lades anmälan ned.

– Jag ringde faktiskt till polisen senare för att kolla vad de hade gjort. Men det verkade inte som de gjort så mycket, de hade inte ens försökt kontaktat några vittnen. Det visade sig att de bara hade lagt ner anmälan, vi fick inte heller någon förklaring till varför de lagt ner anmäklan. En person jag pratade med sa något i stil med ”Vi brukar lägga ner sådana här ärenden”.

Hur känns det att få ett sånt besked?

– Man tappar förtroendet för samhället och för strukturen i samhället, vi får ju inte det skydd vi borde få. Visst, det är ett vardagsbrott men det här gjorde ju alla som bodde i korridoren väldigt upprörda. Någon kommer in i vår bostad och förstörde den. Det här är något som jag har gått och irriterat mig på i över tio år.

LÄS MER: Följ vår livegranskning av vardagsbrott här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet