SLU:s rektor: ”Vi vill växa med fler studenter”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun köper mark för 167 miljoner kronor av bland annat SLU. Men i nuläget ser det inte ut som att lantbruksuniversitet får ta del av pengarna.

Kommunstyrelsen i Uppsala har klubbat igenom en mångmiljonaffär och köper mark för 167 miljoner kronor av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och Akademiska hus. Planen är att bygga 4 900 nya bostäder i Ultuna, och 2 300 nya bostäder öster om Nåntuna. Men det är staten som äger marken så lantbruksuniversitet kan inte räkna med att ta del av pengarna.

– Vi har medverkat till att affären har gått i lås och vi är nöjda med det, men formellt så är det statens medel. Däremot kan de välja att återinvestera i SLU för den förändring vi behöver göra, säger Maria Knutson Wedel, rektor vid SLU.

Uppsalapaketet

Hon ser optimistiskt på framtiden.

– Vi vill växa med fler studenter och vi ser att vi växer med antalet anställda för varje år, säger Maria Knutson Wedel.

I klippet berättar hon om vad SLU får och vad universitet blir av med efter att affären gått i lås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsalapaketet

Mer i ämnet