När framdörrarna öppnas är det slut med ”pandemi-plankningen”, som David Erixon kallar nedgången i antalet resenärer som betalar för bussresan. Foto: SVT

Slut på gratisåkandet – grönt ljus för plexiglas på bussar

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket har i ett pilotfall godkänt plexiglas vid förarplatsen på bussar i regiontrafiken i Uppland. Därmed ska resenärerna gå ombord på bussen längst fram – där de även betalar.

– Genom det här får vi en återgång till en mer normalt fungerande kollektivtrafik, säger David Erixon vid Nobina, företaget som kör regionbussarna i länet.

Det var huvudskyddsombudet vid Nobina i Uppsala som vände sig till Arbetsmiljöverket för att få saken prövad. Var det tillräckligt säkert för bussförarna att sitta bakom ett plexiglas när resenärerna klev ombord, eller löpte de ändå risk att smittas av corona?

Beslutet från Arbetsmiljöverket, som blev känt under fredagen, blev att godkänna skydd som anpassats till två bussmodeller som Nobina använder i Uppland.

Coronaviruset i Uppsala

– Beslutet rör mer än hälften av bussarna vi använder i regiontrafiken, säger David Erixon, kommunikationschef vid Nobina.

Oklart när de sätts upp

Det är inte bestämt exakt när skydden för bussförarna sätts upp, och passagerare alltså hänvisas till att gå på längst fram i bussen. Nobina vill utveckla skydd till samtliga sina fordon.

Därefter är tanken att erbjuda resten av kollektivtrafik-Sverige att ta del av samma lösning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet