Foto: Tomas Oneborg / TT

”Myndighet mörkar risker med slutförvaret”

Uppdaterad
Publicerad

Strålsäkerhetsmyndigheten anklagas nu för att mörka riskerna med förvaret av kärnbränsle i Forsmark. Miljödomstolen har inte fått alla fakta på bordet menar SKB:s motpart Naturskyddsföreningen. I en artikel i medlemstidningen Sveriges Natur hävdas att det finns oredovisade risker med att kopparkapslarna läcker radioaktivitet.

Den här veckan håller Mark och Miljödomstolen förhandling i Gimo om metoden att slutförvara det använda kärnbränslet. Kärnkraftsindustrins (SKB) metod är att lagra det 500 meter ner i urberget vid Forsmarks kärnkraftverk i kopparkapslar, där det ska ligga säkert i 100 000 år.

Miljödomstolen ska avgöra om metoden klarar miljöbalkens krav. Flera instanser måste dessutom godkänna det hela. Strålsäkerhetsmyndigheten har bedömt förra året att metoden är säker och har bidragit med underlag till SKB i förhandlingarna.

”SSM mörkar”

Naturskyddsföreningen tillhör motståndarsidan MKG (Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning). Dess medlemstidning Sveriges Natur påstår nu att SSM mörkat viktiga fakta.

Tidningen har tagit det av protokoll som visar att Strålsäkerhetsmyndigheten tvekat om läckageriskerna. De handlingarna har inte skickats in till Miljödomstolen. Man har inte heller redovisat de värsta scenarier där kopparkapslarna kan börja läcka enligt Sveriges Natur.

Men Ansi Gerhardsson, enhetschef för slutförvarsenheten på SSM, tillbakavisar helt kritiken.

– Vi har inte mörkat någonting utan har varit väldigt öppna med våra resonemang och våra ställningstaganden. Vi har däremot inte i detalj redovisat varenda diskussion som förekommit på myndigheten. Det skulle ju bli orimligt. Vi har tillräckligt med information idag för att tro på att det här systemet kommer att fungera, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.