• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Smärtan fick henne att operera bort livmodern

Publicerad

Var tionde fertil kvinna lider av den ärftliga sjukdomen endometrios – Veronika Ländström, 37, från Bålsta är en av dem.

37-åriga Veronika Ländström från Bålsta har lidit av endometrios sedan tonåren. Från början trodde hon att det handlade om mensvärk, men smärtan, som bara blev värre och värre, ledde till att hon inte kunde ta sig ur sängen, eller att hon svimmade.

– Allt beror på dagsform, om jag kan ta mig till jobbet, om jag kan leka med mina barn, om jag kan ta hand om mina barn. Allt kretsar kring att ständigt gå runt och ha ont.

Till slut fick Veronika Ländström diagnosen endometrios. Men efter olika behandlingar som inte fungerat, och en graviditet som kraftigt förvärrade smärtan, beslutade hon att operera bort sin livmoder.

GRAFIK: Sjukdomen Endometrios på 50 sekunder

Drabbar var tionde kvinna

Veronika Ländström är långt från ensam. Endometrios är en ärftlig sjukdom som drabbar var tionde kvinna i fertil ålder. Sjukdomen är kronisk och orsakas av att vävnad från livmoderslemhinnan hamnar utanför livmodern. Det leder till smärtor i samband med mens, eller kroniska smärtor.

SE MER: Lång väntan på diagnos smärtsamt och dyrt

Trots att sjukdomen alltså uppskattas drabba runt 200.000 svenska kvinnor finns det idag stora brister inom endometriosvården, och Socialstyrelsen, som tidigare inte agerat kring kraven på nationella riktlinjer, har svängt i frågan och vill nu ta fram sådana för endometrios.

Nu prioriteras endometrios

– Sammantaget kan man säga att nu fanns det utrymme att ta fram de här riktlinjerna, givet att vi har tagit fram riktlinjer för andra sjukdomar som kanske har prioriterats tidigare, säger Marcus Gry, enhetschef vid Socialstyrelsen.

– Jag tycker att det är jättebra att de lyfter fram den här sjukdomen som många av oss lider av. Min dotter kanske ärver det här av mig. Det kanske blir lättare för henne när hon kommer upp i den åldern där hon kommer få problemen, säger Veronika Ländström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Endometrios

Mer i ämnet