Foto: Erik Johansen/Stina Stjernkvist/TT

SMHI varnar: Uppsala län kan bli varmast i landet under söndagen

Uppdaterad
Publicerad

Det råder värmebölja i Sverige, och enligt SMHI kan Uppsala län landa på årets högsta registrerade temperatur under söndagen.

– Uppsala kan mycket väl bli varmast i landet idag, med temperaturer kring 32-33 grader, säger meteorologen Erik Höjgård-Olsen.

SMHI gick under söndagen ut med en gul varning för delar av norra Uppland. Till och med tisdag väntas dygnets högsta temperatur nå minst 30 grader.

Sedan tidigare har man även meddelat om risk för vattenbrist samt brandrisk. Uppsala brandförsvar avråder från eldning med tanke på det varma och torra vädret, som Erik Höjgård-Olsen tror kommer hålla i sig ett tag till.

– I nuläget ser det ut som att det ska passera ett regnområde på tisdag men för Uppsalas del ser det ut att bli mindre mängder tyvärr.

”Stora påfrestningar”

SMHI uppger att vädret främst kan innebära en hälsorisk för personer i riskgrupp, men råder ändå allmänheten att dricka mycket vatten och rulla ned persiennerna för att hålla svalt inomhus.

– Det är ju ganska stora påfrestningar på kroppen när det är såhär varmt, konstaterar Erik Höjgård-Olsen.

Video: Tre frågor om extremhetta – är nordbor känsligare?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns studier som visar att anpassningen till klimatet kan påverka risken att drabbas under en värmebölja, säger Bertil Forsberg, värmeforskare och professor i miljömedicin. Foto: SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer