Arkivbild. Foto: TT

Ovädret: Hundratals blixtar över länet

Publicerad

SMHI varnade under fredagsförmiddagen för att det väntades bli kraftig åska med lokalt stora regnmängder. Varningen är efter ett par timmar borttagen och det blev 178 registrerade blixtar under den tiden.

En klass 1-varning för kraftig åska innebär att det är omfattande och frekvent åska som medför stora störningar i el- och telefontrafiken.

Ovädret väntas dra in på flera platser i Svealand under förmiddagen.

– I går torsdag trodde vi inte att vi skulle se så mycket aktivitet i regnområdet. Det är en oväntat kraftigt kallfront som drar in med mycket åska, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

178 registrerade blixtar i länet

Men över Uppsala län kunde man efter ett antal timmar, runt 10-tiden, ta bort varningen eftersom det inte blev som befarat.

– Det blev inte riktigt så mycket åska som tänkt. Den kraftiga åskan rörde sig upp över Götaland men minskade i omfattning över Uppsala län, säger Emelie Karlsson som är meteorolog vid SMHI.

I länet registrerades det 178 blixtar under varningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer