Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddet har tittat närmare på vårdmiljöer, och konstaterat att det dels kan handla om att smitta sprids när man tar en paus i fikarummet, eller i utrymmen som är trånga, och som är svåra att undvika. Foto: TT/arkivbild

Smittan tydligt nedåt: ”För tidigt ropa hej”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet smittade och inlagda på sjukhus visar en tydlig nedgång i Uppsala län. Men om det är början på en bestående nedgång är för tidigt att säga.

– Jag ropar inte hej än, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala.

För andra veckan i rad ser nu Region Uppsala en minskning av antalet personer som provtar sig och även andelen som visar sig positiva vid provtagning.

Dagens statistik visar på ett drygt hundratal nya positiva sedan i går. De senaste sju dagarna har runt tio procent av dem som testat sig varit positiva, vilket är en rejäl nedgång. Andelen har länge legat omkring 15 procent i genomsnitt i länet.

– Vår tolkning är att det är mindre luftvägsvirus i omlopp nu.

Effekt av en broms

– Det här är inte en effekt av vaccination. Utan av att man varit hemma under juluppehållet. Det har varit en broms i samhället under julhelgerna, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Hon understryker att det som kan få ned smittan är just är smittskyddsåtgärder eftersom vaccinationen väntas pågå fram till sommaren.

– Vi måste fortsätta att hålla i och hålla ut nu.

Hör biträdande smittskyddsläkaren om hur de ser på framtiden i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet