Hör AnnaKarin Bye, medicinskt ansvarig sjuksköterska, berätta mer om smittspridningen på äldreboenden i Enköping. Foto: Ellen Pan

Smittan tillbaka på Enköpings äldreboenden – fem döda

Uppdaterad
Publicerad

Flera nya fall av covid-19 har konstaterats på olika vårdboenden i Enköping de senaste veckorna. Fem personer har också avlidit, uppger Anna-Karin Bye på vård- och omsorgsförvaltningen.

– Det här är ett jättebekymmersamt och allvarligt läge, säger hon.

I veckan har 17 nya coronafall rapporterats till vård- och omsorgsförvaltningen i Enköping. Två personer har avlidit i sviterna av covid-19. Så sent som förra veckan meddelade kommunen att tre personer inom äldrevården hade dött.

Hur är det möjligt att det här sker igen efter smittspridningen på äldreboenden i våras?

Coronaviruset i Uppsala

– När smittspridningen ökar i samhället så ökar det också på våra boenden. Jag tror vi har lärt oss mycket sedan i våras, men framför allt ser vi att vi fortfarande kämpar mot ett virus som vi inte har full kunskap om. Det finns områden där vi behöver bli ännu bättre. Till exempel har vi infört en ny mätmetod av hygienregler där vi kunde konstatera att vi är jättebra i sju av åtta steg, men ett steg behövde vi förbättra och det är att sprita händerna före och efter ett omsorgsmoment, säger Anna-Karin Bye, medicinskt ansvarig sjuksköterska på vård- och omsorgsförvaltningen.

Många patienter blev utan läkarbedömning

I måndags publicerade Inspektionen för vård och omsorg en granskning där man menar att samtliga regioner har brustit allvarligt i vården av äldre under coronapandemin. Bland annat konstaterar IVO att en stor andel patienter inte fått en individuell läkarbedömning. Anna-Karin Bye medger att man haft samma problematik även i Enköping.

– Vi kunde se under våren att mycket läkarbesök inte blev av, utan man arbetade på distans. Vilket vi nu ser en betydlig förbättring av under hösten.

”Hemskt för alla”

På demensboendet Stadsgården har totalt elva personer konstaterats smittade, och två kunder har avlidit.

– Det är väldigt sorgligt och hemskt för alla, säger Ulla Lundin, chef på boendet.

Vad har ni vidtagit för åtgärder?

– Personal bär visir under hela passet och har munskydd i vårdnära relation. Vi följer det som Folkhälsomyndigheten rekommenderar.

Hör Anna-Karin Bye och Ulla Lundin berätta mer om smittan på vårdboenden i klippet.

Vårdboenden i Enköping som drabbats av corona

  • På omvårdnadsboendet Björkbacken har sex kunder konstaterats smittade.
  • På omvårdnadsboendet Gläntan har en kund konstaterats smittad.
  • På omvårdnadsboendet Trögdshemmet har sju kunder konstaterats smittade. En kund har avlidit.
  • Inom kommunala hemtjänsten har två kunder konstaterats smittade.
  • På ett privat företag inom personlig assistans har en kund konstaterats smittad.
  • En kund har avlidit på omvårdnadsboendet Kungsgården, som drivs av Norlandia.

Källa: Vård- och omsorgsförvaltningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet