Foto: TT

Optimala umgänget: ”Ta en promenad med en vän”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen infördes nya lokala rekommendationer i Uppsala. Men vad innebär de i praktiken?

Från klockan 15 gav smittskyddsläkaren Johan Nöjd svar. Läs svaren nedan.

Ställ dina frågor till Johan Nöjd

Pinnat inlägg

Nu är chatten avslutad. Tack för stort intresse. Klockan 16 var Johan Nöjd tvungen att lämna chatten och vi på redaktionen fortsatte att svara på de frågor som var kvar. Scrolla ner lite så ser ni svaren från Johan.

Elisa • Är det fortfarande okej för två barnfamiljer att ses utomhus, i lekplatsen eller så, eller ska man undvika alla typer av sociala kontakt med folk man inte bor med?

Man ska undvika all fysisk, men inte social kontakt. Att undvika fysisk kontakt innebär i princip att hålla avstånd så umgås ni utomhus verkar det gå bra.

Thomas • Jag har lager jobb i Uppsala och måste åka reginalbuss till och från Uppsala hur gör jag det på bästa sätt.

Om det går så har tipset tidigare varit att resa utanför rusningstid, även om det förstås inte fungerar för alla. Sen om fler hittar andra resvägar så kanske det blir glesare i kollektivtrafiken. I ett tidigare svar betonade i alla fall Johan Nöjd återigen vikten av att sitta utspritt.

Åsa • Gäller restriktionerna även oss i Östhammar??

Ja.

Amelia • Vad är det egentligen för mening att nu återinföra distans på gymnasiet fast låta tvåor och treor gå samtidigt när tidigare treor och ettor gått? Treor/Tvåor har inte träffat varandra sen april och känns orimligt att detta införs då det innebär ökad smittspridning?

Att gymnasierna har distansundervisning är ett beslut de tar själva. Varken FHM eller Region Uppsala har uppmanat till det.

Sophie Duke Hamberg • Vilken tidsram är satt på gymnasieskolornas distansundervisning?

Det är upp till skolorna.

Anders • Hur blir det med lagidrotter såsom fotboll, hockey, innebandy osv?

Är det så att man inte kan upprätthålla avståndet så bör man överväga att pausa verksamheten. Generellt sa Johan Nöjd att den största risken vad gäller idrott är situationen i omklädningsrummet, inte idrotten i sig.

bertil • Jag jobbar i skola med morgonmöten,konferenser och med kommande studiedagar. Hur ska man tänka kring detta? Förövrigt omöjligt hålla avstånd.

Om det är omöjligt att hålla avstånd låter det inte bra. Det är upp till varje verksamhet.

Peter • Hej!
Hur ska man tolka de nya råden i Uppsala när det gäller barnens umgänge med kompisar? De träffar sina kompisar i skolan och vill gärna träffas även på fritiden, vilket skett relativt smärtfritt när vädret tillåtit att vara ute mycket. Hur bör vi tänka när de önskar leka hemma hos varandra, födelsedagskalas osv. Begränsandet av deras umgänge på fritiden kan bli väldigt tärande och tufft i längden.

Om barnen träffas i skolan gör det enligt Johan Nöjd inte så stor skillnad om de träffas på fritiden också. Det viktiga är att inte öppna nya potentiella smittvägar, alltså att kanske undvika att träffa kompisar som man inte träffar till vardags.

Vi som bor ensamma • Hej, hur ska vi som bor ensamma tänka? Att inte möta någon annan människa på 2 veckor i princip är väldigt tufft, med tanke på att arbetsplatser uppmanar oss att jobba hemifrån.

Johan Nöjd tipsade tidigare om att ta promenader med vänner. Det mesta som går att göra utomhus med avstånd till varandra fungerar bra.

Alex • Hur lämpliga är fysiska träffar på universitetet? Vi ha både salstentor och planerade möten på campus.

Johan Nöjd svarade tidigare att de inte sett smittspridning under planerad undervisning på campus. Just tentor brukar ju vara utspridda och om de planerade mötena görs så att studenterna kan hålla avstånd kan de genomföras inom ramen för de allmänna råden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet