Smittskyddsläkaren: ”Mörkertalen kommer att öka”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 är fortsatt hög och Region Uppsala har ändrat teststrategi för att klara av trycket. Enligt biträdande smittskyddsläkaren Anna Gillman kan det påverka mörkertalet och bilden av hur omfattande smittan är.

Region Uppsalas testkapacitet är hårt pressad och numera prioriteras att testa personer som arbetar inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorgen och svårt sjuka. Symptomfria personer med en covidsjuk i hushållet behöver inte längre testa sig men karantänstiden är densamma och man ska vara hemma i sju dagar.

– Det är svårt att säga hur stort mörkertalet över antal smittade är men jag tror att det kommer att öka lite varje vecka tills vi passerar toppen. Nya teststrategin ska ge mörkertal där det ger minst skada, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Coronaviruset i Uppsala

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att vara hög i regionen och under helgen registrerades 1 938 nya fall av covid-19.

– Det viktiga är att om man tror att man har covid så ska man agera som att man har covid, säger Anna Gillman.

I klippet: Hör om mörkertal, nya teststrategin och vad den ska leda till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet