Snabb rättegång mot aktivisterna

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna för ett 30-tal aktivister börjar redan under morgonen i Uppsala tingsrätt. De är misstänkta för olaga intrång eller grovt olaga intrång.

De 30 anhållna Greenpeaceaktivisterna är samtliga utländska medborgare och är misstänkta för olaga intrång på Forsmarks kärnkraftverksområde. Häktnings- och huvudförhandling är planerad att hållas vid Uppsala tingsrätt under fredagsförmiddagen.

– Det blir något slags löpande band, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen.

Aktivister på kärnkraftverk

Enligt polisen är totalt ett 50-tal misstänkta för olaga intrång på Forsmarksområdet. Sökningen på Forsmark var klar på onsdagskvällen.

– Vi är helt säkra på att det inte finns några kvar på det bevakade området kring själva reaktorerna, säger Christer Nordström.

Efter intrånget kallar nu Strålsäkerhetsmyndigheten vd:arna för landets kärnkraftverk till säkerhetsmöte den 19 oktober. De ska då redogöra för vilka åtgärder de tänker ta till, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aktivister på kärnkraftverk

Mer i ämnet