Foto: TT

Snabbare etablering för nyanlända

Projektet KISA (kortare integration, snabbare arbete), innebär utveckling av modeller och metoder för att effektivisera nyanländas etablering i arbetslivet i Uppsala län.

Det treåriga projektet KISA startade i januari 2016 och finansieras med cirka 31 miljoner kronor, varav drygt två tredjedelar kommer från den Europeiska socialfonden. Det är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, länets kommuner, Landstinget i Uppsala län och Folkuniversitetet. Arbetsförmedlingen är projektägare.

– Med det här projektet ser vi fram emot att snabbare få fler nyanlända i arbete. Att med ökat samarbete och effektivare insatser förkorta etableringstiden. Det skriver Yllka Nuhiu, etableringssamordnare på Arbetsförmedlingen i Uppsala i ett pressmeddelande.

KISA-projektet riktar sig till nyanlända kvinnor och män som omfattas av Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag. Projektet fokuserar på tre utvecklingsområden: utveckla former för strukturell samverkan, hälso- och sjukvårdsfrågor för nyanlända och behovet av platser för arbetspraktik/alternativ till traditionell språkinlärning.

Snabbspår inom vården

Med ett snabbspår inom sfi-undervisningen ska personer med medicinsk bakgrund kunna förkorta tiden till arbete. Landstinget tar fram ett introduktions- och utbildningsmaterial för nyanlända som förklarar hur hälso- och sjukvården fungerar. Projektets mål är att fler ska komma ut i arbete, studera vidare och bättre kunna orientera sig i den svenska sjukvården.

– Vi behöver effektivisera etableringsprocessen, framför allt utveckla vår samverkan. Vi behöver också arbeta mer aktivt med matchning och validering, kommenterar Yllka Nuhiu.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer