Foto: TT

Snart blir vattnet och avloppet dyrare

Publicerad

Från den 1 april höjs taxan för vatten och avlopp i Uppsala kommun.

De avgifter som höjs är brukningstaxan och anläggningsavgiften. Brukningsavgiften höjs med 20 procent, vilket innebär en ökning med 77 kr i månaden för ett enbostadshus som förbrukar 150 kubikmeter vatten per år. Brukningstaxan är den avgift en fastighet betalar för att vara ansluten och för att bruka det kommunala vatten- och avloppssystemet.

Anläggningsavgiften är den avgift som betalas när en fastighet ansluter till det kommunala vatten- och avlopssnätet. Den avgiften höjs med 35 procent. För ett enbostadshus på 150 kvadratmeter och med 800 kvadratmeter tomtyta innebär det en höjning med 24 500 kr.

Beslutet grundar sig i kommunfullmäktiges beslut från tidigare i vintras. Anledningen till höjningen är de ökade kostnaderna för Uppsala Vatten, i takt med de investeringar som det kommunala bolaget har gjort på de senaste åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer