Drygt 12 miljoner hundralappar och 5 miljoner femhundralappar fattas fortfarande. Foto: TT

Fyra miljarder kronor fattas fortfarande

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande är det väldigt många ogiltiga sedlar som inte lösts in. Men de sedlar som blev ogiltiga sommaren 2017 kan fortfarande lösas in på bank till och med den 30 juni 2018.

Det fattas fortfarande drygt 12 miljoner 100-kronorssedlar och drygt 5 miljoner 500-kronorssedlar. Tillsammans har de ett värde av fyra miljarder kronor.

– Det låter kanske fruktansvärt mycket, men så här är det alltid när vi gör indragningar. Man får aldrig tillbaks allting. Vi har fått in runt 95% av femhundralapparna och 85-90% av hundralapparna, och det är ganska vanligt, säger Tommy Persson, projektledare på Riksbanken.

30 juni sista dagen

Sedlarna blev ogiltiga sommaren 2017, men den som är sent ute har fortfarande nära två månader på sig att sätta in dem på ett bankkonto. Sista dagen att göra det på en vanlig bank är 30 juni. Efter det är det bara Riksbanken som sköter inbytet.

– Vi vill påminna folk om att ta sig en extra titt hemma i lådor och sånt efter sedlar och sedan kontakta sin bank för att göra det så lätt som möjligt för sig. Riksbanken tar alltid in gamla sedlar, men det är smidigare om man sköter det innan 30 juni, säger Tommy Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.