Soapbox science till Uppsala – uppmärksammar kvinnliga forskare

Publicerad

Under lördagen står tolv kvinnliga forskare från Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet på trälådor utanför Carolina Rediviva och pratar om sin forskning, när Soapbox science kommer till Uppsala för första gången.

– Syftet är att lyfta kvinnliga forskare, men också forskning i allmänhet, säger Kerstin Henriksson, projektkoordinator.

Soapbox Science är en plattform som uppmärksammar kvinnliga forskare. Under Soapbox Science står forskarna på trälådor, utan mikrofon och berättar om sin forskning. Det bygger på det historiska konceptet Speaker's Corner i Hyde Park i London – där vem som helst kan ställa sig upp och prata om något som engagerar dem.

– Vi fick tips om konceptet från en forskare i Umeå, och tänkte att det kan vara ett bra sätt att uppmärksamma forskare vid våra universitet här i Uppsala, säger Kerstin Henriksson.

Hoppas på spännande diskussioner

Under året kommer 42 Soapbox science-evenemang att arrangeras runt om i världen. Kerstin Henriksson hoppas att forskarna i Uppsala kan inspirera de som inte är så insatta i forskning.

– Vi hoppas på att många är ute och rör sig i området och stannar till. Både vuxna, ungdomar och barn, säger Kerstin Henriksson.

Soapbox science är också en del i att öka samarbetet mellan Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Steffi Burchardt är vulkanforskare vid Uppsala universitet och står nedanför Carolina Rediviva på lördagen.

– Det ska bli jättekul. Det är ett bra sätt att uppmärksamma kvinnor och deras forskning. Jag hoppas på spännande diskussioner, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer