Foto: TT

Sommar, sol – och gräsbränder

Publicerad

Stora delar av landet har redan meteorologisk sommar, men ytterligare åtta orter är på gång inom ett dygn. Samtidigt varnar nu SMHI för gräsbränder i Svealand.

– Det är väldigt torrt så det kan lätt sprida sig. Man ska vara mycket försiktig med eldning, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

De områden som omfattas av varningen, och på sina håll redan har drabbats, är Svealand med undantaget för Sörmlands län och inre delarna av Upplands län.

– Det beror på att där har årsgräset kommit fram, och det är ju fjolårsgräset som är det lättantändliga, säger Lisa Frost.

Fler sommarorter

I Stockholmsområdet råder redan meterologisk sommar, men om prognoserna håller i sig har vi lördag morgon ytterligare åtta platser i landet som haft dygnsmedeltemperaturer på över tio grader fem dygn i rad: Arlanda (Sigtuna kommun), Eskilstuna, Hallands Väderö (Båstad), Kosta (Lessebo), Målilla (Hultsfred), Skövde, Svanberga (Norrtälje) och Södertälje.

– Med de höga dagstemperaturer vi har så ser det lovande ut, att sommaren ska avancera redan nu i helgen. Sedan är det en hel drös som ligger på mellan en och tre dagar med sommartemperaturer, men de får vänta några dagar till för att få det bekräftat, säger Lisa Frost.

Solig prognos

Prognosen för helgen handlar om sol och uppehåll i nästan hela landet, med temperaturer uppemot 25 grader på söndag. Och fortsättning följer.

– Det ser väl ut som att värmen ligger kvar om man tittar in i nästa vecka. På tisdag är det lite regn som letar sig in i landets norra del, och någon eftermiddagsskur lokalt längre söderut, men det är fortsatt mellan 20 och 25 grader i söder, säger Lisa Frost.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer