Foto: Max Jahrehorn

Spjutspets från vikingatiden funnen i Fyrisån

Uppdaterad
Publicerad

Ett vikingavapen har hittats i Fyrisån, det konstaterar länsstyrelsen som nu daterat fyndet med hjälp av kol-14 metoden.

Pilspetsen lämnades in till länsstyrelsen av privatpersoner 2017. Nu har fyndet analyserats med kol-14 metoden och länsstyrelsen drar slutsatsen att det rör sig om en pilspets från sen vikingatid, alltså sent 900-tal eller tidigt 1000-tal.

– Det är lite kittlande. Vikingatiden är en spännande och intressant tidsperiod, säger Jonas Svensson Hennius, arkeolog vid länsstyrelsen i Uppsala.

Fyndet hittades i Fyrisån i höjd med Fyrishov och finns för närvarande på konservering i Kalmar. Hur fyndet hamnat där är höljt i dunkel men det ligger nära till hands att någon mist det i strid. Som enskilt fynd är det svårt att dra några slutsatser. Fynd av de här slaget har inget värde men med flera fynd från samma plats är det lättare, påpekar Jonas Svensson Hennius.

– Skulle allmänheten hitta flera saker däromkring får dom gärna skicka in dom till oss. Ett föremål säger inte så mycket men skulle vi hitta ett tiotal fynd i området är det lättare att dra slutsatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer