Foto: SVT

Sprängmedel hittat i Uppsala – område spärrades av

Uppdaterad
Publicerad

Sprängmedel hittades på fredagen på området vid Vattenfalls värmeverk i Uppsala. Området utrymdes och spärrades av fram till klockan 15.

Uppsalapolisen larmades på fredagseftermiddagen till Vattenfalls värmeverk i Boländerna i Uppsala. Två misstänkta föremål hittades på en lastbil på området.

– För tillfället håller vi på med schaktningsarbete på området och det var under detta arbete vi hittade något typ av sprängmedel, säger Lars-Åke Linander, vid Vattenfall, som säger att föremålen hittades vid 11.30-tiden.

Vattenfall avbröt schaktningsarbetet och säkrade närområdet efter fyndet.

– Det finns en kontorslokal i anslutning till området som vi har evakuerat nu på grund av säkerhetsskäl, säger Lars-Åke Linander.

Tidigare gjort sprängningar

Räddningstjänst var på plats tillsammans med polis.

– Enheterna är bedömda som farliga föremål. Det ska röra sig om något som används i samband med bergsprängning, säger Johan Lindén, RLC-befäl vid polisens ledningscentral.

Hela Vattenfalls område spärrades av under den pågående insatsen.

Enligt Lars-Åke Linander finns inga uppgifter i nuläget om var exakt sprängmedlet kan ha kommit ifrån.

– Men vi har tidigare gjort schaktningsarbete på området som innefattat sprängningar. Utredningen får visa var det kommer ifrån.

”Ingen större fara”

Vid klockan 15 kunde anläggningschef Johan Siilakka bekräfta att en sprängexpert undersökt föremålen och att situationen är avhjälpt.

– Från tidigare sprängmassor hittades dynamiten. Vi skickade hem personal som inte var här för att upprätthålla driften.

Dynamiten plockades bort.

Johan Siilakka, anläggningschef. Foto: SVT

– Vi har kunnat konstatera att det inte fanns någon större fara. Vi kommer att fortsätta att schakta på måndag, säger anläggningschefen.

Polis lämnade området vid klockan 15 och avspärrningarna hävdes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.