Anna Sommardal är projektledare över stadsodlingarna i bland annat Gränby Hjärta. Foto: Ramin Takamoli

Stadsodlingsår i Uppsala – där alla kan smaka

Publicerad

Nu pågår stadsodlingsåret i Uppsala vilket innebär att det på flera håll i kommunen finns stadsodlingar planterade som allmänheten kan plocka och äta av.

Att odla egna grönsaker behöver inte vara svårt, det vill Uppsala kommun visa genom sina stadsodlingar runt om i staden. Man gör det för att öka intresset för att odla och för att visa vilka odlingsmöjligheter som finns.

– Det är även viktigt för ett hållbart samhälle – att vi blir mer självförsörjande och inte blir så beroende av andras produktion, säger kommunens projektledare Ann-Louise Dyer.

”Bra att man kan äta om man är hungrig”

I Stadsträdgården finns åtta lådor med odlingar. Här möter vi bland annat Joel Johansson och Jamira Kamil som strosar omkring bland odlingarna.

– Jag går förbi här varje dag när jag går från och till jobbet, då brukar jag plocka med mig lite sallad, säger Jamira Kamil.

– Man kan ju äta odlingarna när de är mogna och klara, det är ju bra om man är hungrig, säger Joel Johansson.

Aktiviteter och evenemang

I början av sommaren invigdes stadsodlingsåret med Linnés trädgårdsfest och det avslutas med en skördefest i mitten av september. Förutom planteringar och ätbara odlingar pågår även olika aktiviteter och evenemang.

– De platser vi valt ut är strategiska, där det byggs många bostäder och där man måste jobba med de offentliga miljöerna. Det är ett sätt att bjuda in offentliga aktörer och medborgare att vara med och skapa de offentliga miljöerna, säger Anna Sommardal, projektledare.

Är det inte äckligt att äta av odlingarna, det kan ju exempelvis ha gått hundar som uträttat sina behov?

– Det är sant, det blir lite på egen risk. Man kan ju skölja av det innan men det är väl också lite mer för att visa vad man kan odla i staden – lite allt möjligt helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.